Firenze og Toscana

Renæssancen. Pietro Perugino Jesus overdrager nøglerne til apostlen Peter; fresko, 1481-82 i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet.

Firenze er hovedbyen i Toscana, et af Italiens og Europas smukkeste områder med et utal af spændende og charmerende byer fra Middelalderen og Renæssancen. Firenze var Renæssancens vugge, og var da Italiens vigtigste by økonomisk og kulturelt, hvad der gav byen en kolossal indflydelse på udviklingen i Europa. Toscana er også et spændende mad- og vinområde!

Firenze betyder den blomstrende by, og byens storhedstid begynder i sen-Middelalderen. Det ses bl.a. i den flotte Battistero, dåbskapellet, overfor den berømte Duomo, domkirken med Campanilen og Brunelleschis smukke kuppel, som blev forbillede for Peterskirkens kuppel i Rom. Vi skal også se på Palazzo Vecchio, byens berømte rådhus med den karakteristiske takkede gavl. I San Lorenzo vil vi møde Steno, danskeren Niels Steensens grav.

Firenzes og Toscanas glansperiode falder sammen med familien Medici, som i første omgang regerede byen fra 1434-1494, senere vendte de tilbage som hertuger. Hos Medici’erne var mange kunstnere ansat, bl.a. Fra Angelico, som har udsmykket San Marco klosteret med de mange charmerende fresker. Men vi skal også møde Masaccio i Santa Maria Novella og i Brancacci-kapellet. Ligeledes Donatello, men frem for alle Michelangelo, som startede sin karriere hos Medici’erne i Firenze.

Højrenæssancen repræsenterer den glade, livsnydende og optimistiske kunst, som bl.a. kommer til udtryk hos den berømte Botticelli. Ham vil vi møde i det verdensberømte museum Ufficierne.

Tilføj kommentar

Gør det selv

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.