Tordenskjold

Tordenskjold, søhelt, Peter Wessel

Alle danske kan ”sjunge om en helt”, alle kender sangen Tordenskjold, men det er de færreste som ved, hvor kort og hektisk hans liv var.

Tordenskjold blev kun 30 år. Der vil bl.a. blive gjort rede for Tordenskjolds baggrund og opvækst i Trondhjem, hvor han blev født i 1690 og fik navnet Peter Wessel. Kun 14 år gammel kom den unge Wessel til København, hvor han gjorde alt for at blive søofficer.

Danmark var på det tidspunkt i krig med Sverige, Den store Nordiske Krig, og der er intet som en krig, som kan fremme energiske og dygtige folks avancementsmuligheder. Det kom også til at gøre sig gældende for Peter Wessel, som meget hurtigt steg i graderne, til stor misundelse for mange af hans samtidige. Men kongen havde blik for den dygtige sømand, som allerede som 25-årig blev adlet som Tordenskjold.

Da krigen endelig sluttede i 1720, tog Tordenskjold af sted på en velfortjent Europarejse. Men han nåede kun i nærheden af Hildesheim, da han blev dræbt i en duel. Foredraget vil gøre rede for Tordenskjolds dramatiske liv og gerning og se på, hvorfor han spiller så stor en rolle i den danske myte.

Tilføj kommentar

Gør det selv

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.